Floris Bovée

by , under Projects

Volumen
07.02.2010 – 07.03.2010

[NL] Floris Bovée creëert een wereld waarin hij een geromantiseerd beeld van techniek en mechaniek laat zien. Gefascineerd door natuurkundige processen onderzoekt de kunstenaar in zijn werk de eigenschappen van materie, zoals kracht, evenwicht en beweging, licht, geluid en elektriciteit. Op een geheel systematische en analoge manier, past hij deze kennis toe op de karakteristieken van de bestaande ruimte. Met een minimale ingreep worden de architectonische vormen van de omgeving geïntensiveerd, en ontstaat voor de toeschouwer een nieuwe ervaring van tijd en ruimte.
Zijn sculpturale interventie in de architectuur van de galerie bevat twee verschillende werken. Beneden maakte Bovée de installatie ‘Volumen’ waarin de reflectie van de ruimte met behulp van spiegels dusdanig wordt gemanipuleerd dat de toeschouwer een haast vloeibare interpretatie ervan om zich heen ervaart. De gereflecteerde ruimte wordt omgebogen en teruggeplaatst in zijn huidige vorm, en er ontstaat een nieuwe, surrealistische werkelijkheid.
Worden beneden de condities van de ruimte ingezet om nieuwe vormen in de bestaande constructie te creëren, boven geldt het tegenovergestelde principe, en beïnvloedt het werk de ruimte. ‘Black Monolite’ (vernoemd naar het mysterieuze buitenaardse artefact uit Stanley Kubrick’ s klassieker 2001: A SPACE ODYSSEY), neemt de toeschouwer mee op een hallucinerende ruimtetrip. Door het projecteren van een gloed van licht vanaf de achterkant van de houten constructie op de muur, lijkt de omgeving constant in beweging te zijn. Het geheel suggereert een verhaal, dat ieder op een eigen manier interpreteert.

Floris Bovée, Black Monolite, 2010, 850 RGB Led lamps, wood, electra

Volumen, sculptural installation, Apice for Artists February 2010

Volumen, sculptural installation, Apice for Artists February 2010