Floris Bovée

by , under Projects

Volumen
07.02.2010 – 07.03.2010

NL – Floris Bovée creëert een wereld waarin hij een geromantiseerd beeld van techniek en mechaniek laat zien. Gefascineerd door natuurkundige processen, onderzoekt de kunstenaar in zijn werk deeigenschappen van materie, zoals kracht, evenwicht en beweging, licht, geluid en elektriciteit. Op een geheel systematische en analoge manier, past hij deze kennis toe op de karakteristieken van de bestaande ruimte. Met een minimale ingreep worden de architectonische vormen van de omgeving geïntensiveerd, en ontstaat voor de toeschouwer een nieuwe ervaring van tijd en ruimte.
Zijn sculpturale interventie in de architectuur van de galerie bevat 2 verschillende werken.
Beneden maakte Bovée de installatie Volumen waarin de reflectie van de ruimte met behulp van spiegels dusdanig wordt gemanipuleerd dat de toeschouwer een haast vloeibare interpretatie ervan om zich heen ervaart. De gereflecteerde ruimte wordt omgebogen en teruggeplaatst in zijn huidige vorm, en er ontstaat een nieuwe, surrealistische ‘werkelijkheid’.
Worden beneden de condities van de ruimte ingezet om nieuwe vormen in de bestaande
constructie te creëren, boven geldt het tegenovergestelde principe, en beïnvloedt het werk de ruimte. Black Monolite (vernoemd naar het mysterieuze buitenaardse artefact uit Stanley
Kubrick’ s klassieker 2001: A SPACE ODYSSEY), neemt de toeschouwer mee op een
hallucinerende ‘ ruimtetrip’ . Door het projecteren van een gloed van licht vanaf de achterkant
van de houten constructie op de muur, lijkt de omgeving constant in beweging te zijn. Het geheel suggereert een verhaal, dat ieder op een eigen manier interpreteert.

_MG_7136
Floris Bovée, Black Monolite, 850 RGB Led lamps, wood, electra, 2010

_MG_6359

_MG_6369