Seán Hannan

by , under Projects

The Stuff of Legend
22.06.2013 – 27.07.2013

[NL] Aansluitend op zijn werkperiode in de projectruimte, presenteert Apice for Artists de Iers-Nederlandse kunstenaar Seán Hannan (1986, NL). In The Stuff of Legend onderzoekt de kunstenaar aan de hand van het persoonlijke archief van een Eddie Lenihan, een Ierse verhalenverteller en overtuigd van het bestaan van Iers-mythologische wezens, de hedendaagse waarheidsvorming die online-groeperingen middels ARG’s (Alternate Reality Gaming), Hoaxes, Youtube, Photoshop, blogs en wikisites creëren. Vanuit zijn eigen Ierse achtergrond is de kunstenaar opgegroeid met traditionele verhalen over bijgeloof en mythische vertellingen die van grote invloed zijn geweest op zijn beeld van de wereld. Door het verzamelen en selecteren van een ogenschijnlijke hoeveelheid digitaal materiaal afkomstig van sociale netwerken op het internet, illustreert Seán Hannan hoe een algemeen overeenkomstig begrijpen van feit en speculatie wordt getransformeerd tot nieuwe afspraken over individualiteit, religie en de werkelijkheid. Door op deze processen te reflecteren, beschouwt Seán de wereld als een open deur waar verschillende verhalen openlijk vloeien en botsen met zijn persoonlijke achtergrond en interesse in het uitwisselen van informele informatie in een digitaal tijdperk.

Seán Hannan, the Stuff of Legend, installation view, June 2013

Seán Hannan, Waxcylindertwomen.jpg, 2013, Siberian chalk on paper, 130 x 100 cm

Seán Hannan, Once upon a time My father told me A story about a man Who did not praise God And all his angels, 2013, phonograph and five wax cylinders, sound installation, approx. 11’30 min

Seán Hannan, Once upon a time My father told me A story about a man Who did not praise God And all his angels, 2013, phonograph and five wax cylinders, sound installation, approx. 11’30 min (detail)

Seán Hannan, the Stuff of Legend, installation view, June 2013

Seán Hannan, 240P, 2013, Goldfibre inkjet print, 37 x 60 cm

Opening performance Eddie Lenihan, stories of Irish folklore, 22 June 2013

Opening performance Eddie Lenihan, stories of Irish folklore, 22 June 2013

works made possible with the generous support of the Amsterdam Fund for the Arts (AFK)