Sarah Verbeek

by , under Projects

Topzwaar
18.06.2011 – 17.07.2011

[NL] Het werk van Sarah Verbeek gaat verder dan wat mogelijk lijkt te zijn op een tweedimensionaal oppervlak. Zich altijd bewust van de beperkingen van het doek, heeft Sarah zich een methode eigen gemaakt waarmee ze op speels wijze de fysiek-ruimtelijke mogelijkheden van haar onderwerp verkent. Gereduceerd tot quasi-abstracte composities van vorm en kleur, vloeien afgebeelde objecten en achtergrond in elkaar over tot een tapijt of web. Alhoewel de ruimte in haar schilderijen zich naar achteren lijkt te bewegen, en er zich perspectivisch gezien een onderwerp aandient, fungeren voor- en achtergrond, subject en object als twee proposities die hetzelfde waarheidsgehalte hebben.
Met haar kenmerkende beeldtaal van sterk vereenvoudigde geometrische patronen, contrasten van licht en donker en hoekige lijnen, vermijdt Verbeek onderwerpen die een uitgesproken emotionele lading hebben. In plaats daarvan creëert zij door het herhalen, spiegelen en ordenen van materiaal en vorm, composities die in hun ogenschijnlijke naïeve en compromisloze eenvoud, ook de gedaante van een karakter krijgen: grillig en al even onvoorspelbaar.
De tentoonstelling ‘Topzwaar’ laat zich lezen als een mentale ruimte – een fysieke omgeving waarin de tweeledigheid van Verbeek’s artistieke proces zich letterlijk en figuurlijk ontvouwt. Aan de ene kant is daar de vervlakking van ruimtelijkheid, het fundamenteel zichtbaar maken van volume en licht op een tweedimensionaal oppervlak. Aan de andere kant bouwt ze afbeeldingen op uit gefragmenteerde abstracties die op arbitraire manieren worden samengevoegd. Door deze procesmatige aanpak van verkennen en ontkennen van ruimte, worden de grenzen in het werk steeds verder opgerekt.

Sarah Verbeek, Topzwaar, installation view, June 2011

Sarah Verbeek, Topzwaar, installation view, June 2011

Sarah Verbeek, Topzwaar, installation view, June 2011

Sarah Verbeek, Topzwaar, installation view, June 2011