Erik de Bree

by , under Projects

Improved Photographs
10.12.2011 – 07.01.2012

[NL] – Parallel aan de solo tentoonstelling Rather Ripped van Erik de Bree in Galerie 37 vindt bij Apice for Artists een presentatie plaats waarbij de nadruk ligt op het inhoudelijke onderzoek in Erik’s werk. Aan de hand van paletten op papier wordt de procesmatige aanpak van construeren, deconstrueren en reconstrueren inzichtelijk gemaakt om te komen tot een zichtbaar evenwicht in de benadering van zijn onderwerp – het landschap.

Rather Ripped is de eerste solo tentoonstelling van Erik de Bree (1977, Haarlem). Zijn serie ‘Langolier Paintings’ is gebaseerd op het klassieke schildersthema; het landschap. De interesse van De Bree ligt echter niet in het weergeven van een werkelijk landschap maar in het manipuleren van het beeld. Een schilderij wordt voltooid tot het punt waar het voorheen ‘af’ zou zijn en wordt vervolgens afgebroken door stukken uit de voorstelling te scheuren of delen ervan te bewerken met chemicaliën. De afgescheurde verf, ofwel de plekken die zijn achtergelaten, vormen het nieuwe landschap, een abstractie van wat het beeld eens geweest is.
De serie ‘Improved Photographs’ hanteert het proces van vorming en hervorming en onderstreept de subjectieve weergave van de werkelijkheid. Natuurfoto’s dienen voor de Bree als een neutraal begin en scheppen letterlijk de voorwaarden voor zijn grotere werk waarin het veranderend perspectief op het landschap centraal staat.

Improved Photographs, paletten op papier is bij Apice for Artists te zien van 10 december 2011 tot en met 7 januari 2012. De tentoonstelling Rather Ripped in Galerie 37 is te zien tot en met 15 januari 2012. www.galerie37.nl